Drogues i addiccions en l’entorn laboral
Els canvis en el mercat de treball, la utilització de les noves tecnologies, la precarietat, les noves formes d’organització del treball, en definitiva la major intensificació del treball, genera en ocasions riscos als treballadors, i en determinades circumstàncies pot desembocar en problemes com els que s’aborden al llarg d’aquesta guia: l’ús i els efectes de les drogues en l’àmbit laboral. Abordar la prevenció del consum de drogues en l’àmbit laboral és una necessitat.
La llei 31/95 de Prevenció de Riscos Laborals trasllada els principis preventius de la salut en l’àmbit del treball. L’empresa és el lloc adequat per desenvolupar polítiques i plans de prevenció en matèria de drogodependències que permetin prevenir aquest tipus de situacions.
Calen estratègies i actuacions conjuntes i coordinades tant per part de les empreses com dels treballadors i els seus representants sindicals, conjuntament amb els serveis de prevenció de riscos laborals i la pròpia Administració per intentar prevenir aquesta problemàtica. Aquest és el principal motiu d’elaboració d’aquesta guia sindical.
El seu objectiu es dirigeix a una major informació i formació sobre tot de representants dels treballadors, però també per a treballadors en general, sobre la problemàtica que suposen les drogodependències en l’àmbit laboral, així com a desenvolupar models d’iniciatives conjuntes i consensuades que evitin, previnguin i donin solucions a aquest problema.
Unión General de Trabajadores. Drogodependencia y adicciones: prevención en el ámbito laboral. Madrid, Unión General de Trabajadores, 2012, 74 págs.
Via @drogomedia