Beveu Menys – Cas clínic infermeria from Mutation Production on Vimeo.
Objectiu general: Sensibilitzar a la població general sobre els danys ocasionats pel consum de risc d’alcohol amb l’objectiu de reduir-ne el consum i els problemes associats.
Objectiu operatiu: Dotar a l’atenció primària de salut de les eines per a la identificació precoç i la intervenció breu en els problemes d’alcohol
Població destinatària: població atesa en l’atenció primària de salut
Antecedents i accions
Antecedents:
El programa Beveu Menys va néixer l’any 1995 en el marc d’un projecte col·laboratiu internacional de la OMS amb l’objectiu de difondre a tota Catalunya les estratègies de detecció i intervenció breu en matèria d’alcohol en l’àmbit de l’atenció primària. Aquest objectiu convergeix amb els objectius promoguts pel Pla d’Acció d’Alcohol de la OMS, per la estratègia de la Unió Europea para ajudar als Estats Membres a reduir els danys relacionats amb l’alcohol, pel Pla de Salut de Catalunya, pel Pla Director de Salut Mental i Addiccions i pel Llibre Blanc de la Prevenció.
La seva implementació és va iniciar l’any 2002 i des de l’1 de gener de 2009 s’està implementant en el marc d’un acord de col·laboració entre el Departament de Salut la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC).
Les accions del programa Beveu Menys, segueixen les directrius del projecte PHEPA (Primary Health European Project on Alcohol) i de la xarxa INEBRIA (International Network on Brief Interventions for Alcohol Problems).
Accions per la implementació:
- Identificació de referents en temes d’alcohol en l’atenció primària de Salut i creació de la Xarxa de Referents en alcohol (XaROH)
- Formació de formadors i formació contínua dels referents. Consulteu informació i calendari dels cursos.
- Formació d’actualització en els centres d’atenció primària
- Difusió de fulletons i altres eines per sensibilització població general